Kooperatiflerin İntibak İşlemleri İntibak İşlemlerinde Dikkat Edilecek Hususlar

08 Şubat 2024

Öncelikle; Genel Kurul İşlemlerine (Çağrı vb.) Başlamadan Önce, İntibak İşlemleri Tamamlanması Önem Arzetmektedir.

1)Dilekçe (Örnek Dilekçe)

  • Kooperatif kaşesi altında kooperatifi temsile yetkili kılınmış en az iki kişi tarafından imzalanmış olmalıdır.
2) Yönetim Kurulu Kararı (Örnek Yönetim Kurulu Kararı)
  • Noter onaylı olmak üzere kooperatif yönetim kurulu kararının örneği
  •  Kararda Bakanlığın yayınladığı hangi tür örnek anasözleşmeye intibak edileceği açıkça yazmalıdır. Yeni anasözleşmede örnek anasözleşmenin dışına çıkılan maddeler var ise bu maddelerin numaraları yönetim kurulu kararında belirtilmelidir.
  • Noter onayının karar defterine değil kararın bulunduğu sayfanın fotokopi ile çoğaltılmış bir nüshası üzerine yaptırılmasına dikkat edilmeli ve noter onaylı orijinal il müdürlüğüne ya da bakanlığa sunulmalıdır).
3) İmza Sirküleri
  • Görevdeki yönetim kuruluna ait Ticaret Sicili Müdürlüğü yahut noterde düzenlenmiş kooperatifi temsile yetkili olduklarını gösterir imza sirküleri başvuru dosyasında yer almalıdır.
4) Anasözleşme
  • Kooperatifin mevcut Anasözleşmesinin bir adet örneği
5) İntibak edilecek anasözleşme  (6 adet)
  • Yeni anasözleşme MERSİS üzerinde hazırlanmalıdır.
  • MERSİS üzerinde oluşturulan anasözleşme Ticaret Sicili Müdürlüğü (TSM) onayına gönderildikten sonra 6 nüsha çıktı alınarak tüm nüshaların her bir sayfası mevcut yönetim kurulu üyeleri tarafından imzalanır. Bu imza işlemi yönetim kurulu üyelerinin kendi aralarında yapacakları bir işlem olup, noter yahut TSM’de yetkilendirilmiş personel huzurunda yapılmaz.
  • Yeni anasözleşmenin MERSİS’ten alınan çıktısında anasözleşmenin ilk yönetim kurulu ve ilk denetim kurulu başlıklı maddeleri ile kurucular listesi boş olarak gelecektir.
  •  Bu bölümler mevcut yönetim kurulunca tükenmez kalem ile  kuruluş anasözleşmesinde yer alan bilgilere göre doldurulacaktır.
  • Bu bilgilere kuruluş anasözleşmesinde ulaşılabiliyorsa kurucuların TCKN, ad-soyad, sermaye bilgileri yazılır.
  • Mevcut anasözleşmeden bu kişilerin söz konusu bilgilerine Ulaşılamıyorsa yalnızca ad-soyad yazılması yeterlidir.
  • Kurucular ile ilk yönetim ve denetim kurulu üyelerinin ad-soyad bilgilerine de ulaşılamıyor ise başvuruculardan konunun ilgili TSM nezdinde araştırılması istenir.
  • Buradan da herhangi bir bilgi edinilememesi halinde bu bölümler boş bırakılarak intibaka izin verilir.
  • Bu durumda söz konusu boşluğa “Kooperatifin mevcut yönetim kurulu olarak kurucu ortaklar ile ilk yönetim ve  denetim kurulu üyelerine ait bilgileri ilgili TSM nezdinde 
araştırdığımızı ancak ulaşamadığımızı beyan ederiz” ifadesi elle yazılarak altı mevcut yönetim kurulu üyelerince imzalanır.
  • Otuzdan fazla ortak ile kurulmuş olan kooperatiflerin kurucu ortak listesini elle tek tek yazarak doldurmasına gerek yoktur.
  • Kuruluş anasözleşmesinin kurucu ortak listesini fotokopi ile çoğaltarak yeni anasözleşmesinin sonuna eklemesi yeterlidir. Ancak eklenen bu listenin her bir sayfası da anasözleşmenin diğer sayfaları gibi mevcut yönetim kurulu tarafından imzalanır.
  • Bu bölümün kurucu ortaklarca yahut ilk yönetim ve denetim kurulu üyelerince imzalanmasına gerek yoktur.
6)Diğer belgeler
  • Mali rapor
-Pay taahhüt edilmesi suretiyle (nakdi yolla) sermaye artırımı amacına yönelik olarak anasözleşmenin “Sermaye” ve “Paylar” başlıklı maddelerinde yapılacak değişiklikleri de içeren intibak izni başvurularında yukarıdaki belgelere ek olarak yeminli mali müşavir yahut serbest muhasebeci mali müşavir tarafından hazırlanacak rapor da izin merciine sunulur.
  •  Bu raporda, ortaklar tarafından daha önce taahhüt edilen sermayenin tamamının ödenip ödenmediği ve sermayenin karşılıksız kalıp kalmadığı hususları ile kooperatif varlığına ilişkin tespitlere yer verilir.
  • Daha önce alınmış izinleri kanıtlayıcı belgeler
-Kuruluş yahut değişiklik izninin tescil ve ilan edildiği ticaret sicili gazetesi,
          - üzerinde Genel Müdürlüğümüzün mührü ile ilgili amirin kaşe ve ıslak imzası bulunan kuruluş anasözleşmesi ya  da anasözleşme değişiklik tablosu,
- değişiklik izninin görüşülerek kabul edildiği genel kurul toplantısına ait tutanak.
sunulmalıdır.
 
GENEL KURUL TOPLANTISINDA İNTİBAK İŞLEMLERİ
Müdürlüğümüzden İntibak onayı alındıktan sonra bu sene yapılacak Genel Kurul toplantısına aşağıdaki gündem maddesi eklenmesi ve karara bağlanması gerekmektedir.
"Bakanlıkça hazırlanan örnek anasözleşmesinin intibakın görüşülerek karar bağlanması,"
 Genel Kurulda görüşülüp karar bağlandıktan sonra Ticaret Sicili Müdürlüğüne tescil ve ilan ettirilmesi gerekmektedir.
MEVZUAT
2022/4 sayılı Genelgede, 7339 sayılı Kooperatifler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 26/10/2021 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girdiği, bu kanunla 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’na eklenen Geçici Madde 9; Kooperatifler ve üst kuruluşları, anasözleşmelerini en geç üç yıl içinde bu Kanun hükümlerine intibak ettirmek zorundadır. Anasözleşmelerini intibak ettirmeyen kooperatif ve üst kuruluşları dağılmış sayılır.” hükmüne haiz olduğunu, söz konusu intibak sürecinde kooperatif ve üst kuruluşlarına rehberlik edilmesini, 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ve diğer ilgili mevzuatta gerçekleşen değişikliklere uyum sağlanması amaçlarıyla Bakanlığımızca örnek anasözleşmelerin güncellendiği, Bakanlığımızın yetki alanında hali hazırda kurulu kooperatiflerin intibak işlemleri için 26 adet örnek anasözleşme hazırlanarak Bakanlık Makamının 31/05/2022 tarihli ve 75094583 sayılı Onayı ile yürürlüğe konulmuştur.
23/08/2022 tarihinden önce MERSİS üzerinden başlattıkları kuruluş işleminde hazırladıkları veya Bakanlığımız internet sitesinden indirdikleri eski anasözleşmeler ile Bakanlığımızdan ya da ilgili Ticaret İl Müdürlüğü’nden aldıkları izne istinaden kurulan yahut Bakanlığımız yetki alanındaki bir kooperatif anasözleşmesini tümüyle kabul ederek kooperatif amaç ve faaliyetini değiştiren (örneğin konut yapı kooperatifinden site işletme kooperatifine dönüşen) tüm kooperatiflerin intibak etmesi zorunludur.
 Bu bahisle; 26 Ekim 2024 tarihine kadar kooperatiflerin intibak işlemlerinin ivedilikle yapılması önem arz etmektedir.